Een zwemvest of ook wel reddingsvest genoemd is bij het watersporten altijd verplicht. Zowel in een boot, waar altijd voor het aantal opvarenden genoeg zwemvesten aanwezig moeten zijn, als voor een waterscooter of jetski, waar je er altijd een aan moet hebben. Maar welk reddingsvest is geschikt voor welk soort water en welke omstandigheden?

Het verschil tussen een zwemvest en reddingvest

Allereerst zullen we even beginnen met het verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest. Een zwemvest dient als ondersteuning voor de persoon in het water. Een zwemvest zal er nooit voor zorgen dat de ‘drenkeling’ met zijn hoofd naar boven zal drijven en de nek wordt ondersteund. Mocht je dus bijvoorbeeld bewusteloos zijn heeft een zwemvest niet heel veel nut. Deze vesten worden vaak gebruikt voor de mensen die beter kunnen zwemmen en bij watersporten die dicht bij de oever gehouden worden. Zwemvesten zijn ook altijd de wat mooiere vesten en in allerlei soorten en patronen te verkrijgen. Zwemvesten herken je aan het 50N symbool wat in de binnenkant vermeldt staat. Hieronder vindt je een voorbeeld van het symbool

Reddingsvesten daarentegen zijn de vesten met meer drijfvermogen, waardoor er meer veiligheid geboden wordt in zwaardere omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan slecht weer of midden op zee. Ook deze vesten zijn in verschillende types te verkrijgen, namelijk 100N, 150N en voor het echte zware werk zelfs nog de 275N. De N staat voor Newton en geeft hiermee het drijfvermogen aan. Wat ook opvalt is dat een reddingsvest vaak niet in fancy kleuren te verkrijgen is, maar meer de functionele kleur knal-oranje. Zodat je goed opvalt in het weer, ook bij minder weer. Wist je trouwens dat roze de kleur is die het beste gezien wordt op het water, maar omdat sommige mensen deze kleur liever niet dragen er gekozen is voor knal-oranje wat ook zeer goed zichtbaar is.

Reddingsvest 100N – deze vesten zijn voor de binnenwateren en beperkt veilig tegen bewusteloosheid, dit hangt af van het gewicht van de kleding die gedragen wordt.
Reddingsvest 150N In alle situaties is dit reddingsvest veilig. Echter bij erg zware waterdichte kleding wordt het iets minder veilig als je bewusteloos bent.
Reddingsvest 275N Dit reddingsvest is in alle extreme gevallen, denk aan; open zee veilig. Dit reddingsvest hoop je echter nooit nodig te hebben.

Welk reddingsvest

Bovenstaande labels zijn vermeldt in de vesten.

Een reddingsvest of zwemvest voor op een waterscooter?

Voor een waterscooter of jetski wordt er vaak gekozen voor het zwemvest. Zoals je zelf al had verwacht gaan weinig mensen met een reddingsvest van 275N op een waterscooter of jetski zitten. In principe zit je hiermee ook perfect en zal je weinig extreme situaties tegenkomen. Het is echter wel iets om rekening mee te houden dat mocht je op zwaarder water gaan varen, zoals open zee een zwemvest je hier niet heel veilig houdt. De zwemvesten(n50) zijn in allerlei kleuren en vormen verkrijgbaar, zodat er altijd voor ieder wat wils tussen zit. Bekende merken die in Nederland verkrijgbaar zijn: Jobe en JetPilot. Welke allebei zeer goede en mooie vesten aanbieden.

Bij de iets duurdere modellen zwemvesten heb je een aantal extra’s en die zeker niet verkeerd zijn. Als we bijvoorbeeld het model Jobe Ruthless nemen, hier heb je als extra: een niergordel, een d-ring(dit is voor het bevestigen van het dodemanskoord) en rugprotectie (een extra bescherming voor je rug). Zelf vind ik voornamelijk de niergordel een de D-ring erg makkelijk.

Zwemvesten jetski

Zwemvesten van het merk JetPilot Bron: Jetpilot.com

Zwemvesten voor vrouwenZwemvesten vrouwen

Uiteraard hebben de merken ook nagedacht voor een betere pasvorm van de zwemvesten voor vrouwen. De zwemvesten voor vrouwen hebben allemaal een net wat smallere pasvorm en is vooral bij de taille een stuk ingenomen. Ook zijn deze zwemvesten verkrijgbaar in de wat leukere kleuren, zoals roze en paars. Maar ook voor diegene die niet zo van deze kleuren houden zijn er zeer mooie kleurcombinaties te verkrijgen.

Welk zwemvest of reddingsvest voor op een boot?

Op een boot hoef je het reddingsvest of zwemvest niet altijd te dragen, maar ze moeten wel aanwezig zijn in de boot. Mocht dit het geval zijn dan is het aan te raden om niet de duurste vesten te kopen. Vaak heb je een 5-tal reddingsvesten (in dit geval de oranje-versie) voor nog geen 100 euro. Terwijl je voor een zwemvest wat er vaak wat stoerder uitziet ook al gauw zon 100euro kwijt bent, dan heb je er alleen maar 1.

Zoals altijd de keuze is reuze en voor niks gaat de zon op. Maar investeer je eenmaal in een zwemvest dan kan je er wel een aantal jaar mee doen. Heb je zelf al een zwemvest waar je heel tevreden mee bent of juist niet? Geef je mening dan hieronder of op onze Facebook-pagina.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.